• Merhaba arkadaşlar, Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için forumdaki değişiklikler hızla devam ediyor. İstek ve önerilerinizi Bize Ulaşın kısmından gönderebilirsiniz. Bizi bu yolda yanlız bırakmadığınız için teşekkür ederiz.

API Nedir?

bursa kiralık vinç

Rio

Katılım
27 Eki 2020
Mesajlar
249
Tepki puanı
78
Puanları
145
Konum
Mars
API nedir?

API (Application Programming Interface), birden çok yazılım aracısı arasındaki etkileşimleri tanımlayan bir bilgi işlem arayüzüdür. Yapılabilecek çağrı veya talep türlerini, bunların nasıl yapılacağını, kullanılması gereken veri formatlarını, izlenecek kuralları vb. Tanımlar. Ayrıca, kullanıcıların mevcut işlevselliği çeşitli şekillerde genişletebilmeleri için uzatma mekanizmaları sağlayabilir ve değişen derecelerde. Bir API tamamen özel olabilir, bir bileşene özgü olabilir veya birlikte çalışabilirliği sağlamak için bir endüstri standardına göre tasarlanabilir. API'ler, bilgi gizleme yoluyla modüler programlamayı etkinleştirerek kullanıcıların arayüzü uygulamadan bağımsız olarak kullanmalarına olanak tanır.

  • Tanımlanmış bir grup fonksiyonu çalıştıran ve yürüten tek bir bilgisayar programı.
  • Çeşitli bilgi verileriyle dolu bir veritabanı.
  • Bir Programlama dili.


Neden bir API'ye ihtiyacımız var?

Çeşitli departmanlar arasında ve başka kişilerle büyük miktarda veriyi verimli bir şekilde paylaşma ihtiyacı, bugün çoğu insanın karşılaştığı bir sorundur. Bu zorluğun üstesinden gelmek için önemli bir araç, en temelde bir yazılım programına bir kapı veya pencere görevi gören ve diğer programların bir geliştiricinin tüm kodunu paylaşmasına gerek kalmadan onunla etkileşime girmesine izin veren API'yi (Application Programming Interface) kullanırız.

1607332109263.jpeg

Bir API Nasıl Çalışır?

Bir API, bilgisayarların, uygulamaların veya makinelerin birbirleriyle nasıl iletişim kurabileceğini tanımlayan bir bilgi işlem arayüzüdür. Bunu şu şekilde düşünebiliriz: tipik kullanıcı arayüzü bir insan tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır, API'ler ise bir uygulama veya bilgisayar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çoğu web API'si uygulama ile web sunucusu arasında bulunur. Kullanıcı, uygulamaya bir şey yapmasını söyleyen bir API çağrısı başlatır, ardından uygulama web sunucusundan bir şey yapmasını istemek için bir API kullanır. API, uygulama ile web sunucusu arasındaki aracıdır ve API çağrısı istektir. Ve diğer yazılımlarla veya çevrimiçi web sunucularıyla iletişim kurmak için yazılımı her kullandığınızda, ihtiyacınız olan bilgileri istemek için API'leri kullanırsınız.

img_5fc2ad088a8161-66723445-96725231.gif


API'nin Türleri Nelerdir?

Open API (Public API): Minimum kısıtlama ile geliştiriciler ve diğer kullanıcılar tarafından herkesin kullanımına açık API'lerdir. Kayıt, API Anahtarı veya OAuth kullanımını gerektirebilir veya tamamen açık olabilirler. Verilere veya hizmetlere erişmek için harici kullanıcılara odaklanırlar.

Internal API (Private API): Harici kullanıcılardan gizlenir ve yalnızca dahili sistemler tarafından açığa çıkarılır. Internal API'ler, şirket dışındaki tüketim için değil, daha çok daha iyi üretkenlik ve hizmetlerin yeniden kullanımı için farklı dahili geliştirme ekiplerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.


Partner API: Stratejik iş ortaklarına veya stratejik iş ortakları tarafından sunulan API'lerdir. Herkese açık değildir ve bunlara erişmek için özel yetkilere ihtiyaçlar vardır. Open API'ler gibi, Partner API'ler de buzdağının görünen kısmıdır çünkü bunlar en görünür olanlardır ve şirket sınırlarının ötesinde iletişim kurmak için kullanılırlar.

Composite API: Composite API'ler birden çok veri veya hizmet API'sini birleştiren API'lerdir. Bir API oluşturma aracının API düzenleme yetenekleri kullanılarak oluşturulurlar. Geliştiricilerin tek bir aramada birkaç uç noktaya erişmesine izin verir.



image_750x_5fc265f73d613.jpg




Günlük API Örnekleri

API, geliştiricilerin bilgileri tüketicilere hızlı bir şekilde sunmasına yardımcı olur ve günümüz dünyasında her gün kullanılır. Çevrimiçi alışveriş yapmaktan, bir sosyal medya uygulamasına göz atmaktan veya akıllı telefonunuzda bir oyun oynamaktan. Çevrimiçi olarak bir sayfayı her ziyaret ettiğinizde, API ile etkileşim kurarsınız. İşte API ile nasıl etkileşim kurduğunuza ve farkına bile varmayabileceğinize dair gerçek hayattan bazı örnekler;

  • Bankada işlem yapmak
  • Otel aramak
  • Facebook profili aramak
  • Restoran aramak
 
Şu an forumumuzda
24 Kullanıcı Aktif
Konu 3,038
Cevaplar 4,357
Kullanıcılar 1,191
Son Üye BUZMAVİSİ
Webdebul.net; 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK tarafından onaylı Yer Sağlayıcı'dır.

Bu sebeple içerikleri kontrol etme ya da araştırma yükümlülüğü yoktur.
Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği. BURADAN bildirebilirsiniz.
Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.
Webmaster Forumu ® Güvenli Alışverişin Yeni Adresi Webdebul.net altyapı gücünü Netwebo'dan alır.
Reklam vermek için: reklam@webdebul.net
Ban sorunları için: ban@webdebul.net
Hukuksal sorunlar için: hukuk@webdebul.net
Diğer sorunlar için: bilgi@webdebul.net
Üst Alt