• Merhaba arkadaşlar, Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için forumdaki değişiklikler hızla devam ediyor. İstek ve önerilerinizi Bize Ulaşın kısmından gönderebilirsiniz. Bizi bu yolda yanlız bırakmadığınız için teşekkür ederiz.

Hacklenmemek için nelere dikkat etmeliyiz? Korunma yolları

Rio

Katılım
27 Eki 2020
Mesajlar
249
Tepki puanı
78
Puanları
145
Konum
Mars

HACK NEDİR?​

HACKLENMEK kavramı günümüzde oldukça popüler bir hale geldi ve insanlar bu kavramı biraz da anlamı dışında kullanmaya başladı. Gelin bu kavramın asıl anlamına beraber göz atalım. “HACKING” yani hackleme kavramı Cambridge Sözlüğüne göre “bir bilgisayara izin olmadan erişim veya bilgisayara virüs yaymak” olarak geçmektedir. Bu duruma verebileceğimiz en iyi örneklerden birisi şudur; “Windows kullanıcılarının, sistemlerine yalnızca 10 dolar karşılığında uzaktan erişim sunan ve saldırganların bilgileri çalmasına, sistemleri bozmasına ve daha fazlasına olanak tanıyan, yaygın bir siber suç girişiminin hedefi olduğu bildiriliyor”. Yani “HACKING” bir bilgisayar veya cihaza izinsiz erişim ya da bu bilgisayara çeşitli virüsler yükleyerek bilgisayardaki dosyalara erişilmesine ve hatta bilgisayara zarar verecek yazılımların yüklenmesine denir.



HACKER KİMDİR?​

image_750x_5fb0ebb71522d.jpg


Genel anlamda bu işi yapan kişilere ise “HACKER” denir. Bu kelimenin Türkçe anlamı ise “Bilgisayar Korsanı” olarak geçmiştir ancak birçok Hacker “korsan” kelimesinden rahatsızlık duymaktadır. Hacker kelimesi sadece bu anlamla sınırlı da kalmaz, ayrıca işi bilgisayarlara virüs yaymak veya izinsiz erişmek olmayan, aksine çalıştığı kuruma ya da şirkete yapılacak olan siber saldırıları veya hacklenme durumlarını en aza indirmek ve o kurumun ya da şirketin sistemini korumakla görevli olan kişilere de CEH (Certified Ethical Hacker) ya da “Beyaz Şapkalı Hacker” denir. Biz bu makalemizde “HACKER” kelimesini kötü niyetli “bilgisayar korsanları” anlamında kullanacağız. Hacker ve Hack kavramlarını anladığımıza göre akılınızda oluşan “peki bizi nasıl hackliyorlar” sorusunun cevabına geçebiliriz.



NASIL HACKLENİRİZ?​

image_750x_5fb0ebab3645a.jpg


Teknoloji özellikle 2000 senesinden sonra çok büyük bir ivme kazandı ve insanlığın kaderini büyük ölçüde değiştirdi. Teknolojinin gelişimi ile insanların hayatı daha güvenli hale gelirken bir o kadar da güvenliğimiz tehdit altına girmeye başladı, bu teknolojik imkanları kendi menfaatleri için kullanan kötü niyetli insanlar teknoloji ile birlikte hayatımıza daha çok girmeye başladı. Akıllı telefonlarımıza, bilgisayarlarımıza, gelişen otomatik pilotu olan araçlara ve hatta kısa gelecekte yaygınlaşacak olan akıllı evlere bile erişme imkanı olan Hackerleri ciddiye almamız ve onlardan korunma yollarını öğrenmemiz gerekmektedir. Hackerler amaçlarına göre birçok değişik yöntem kullanabilir. Örneğin eğer amaç bilgisayara zarar vermek ise “solucanlar” gönderebilirler ama amaç büyük bir kurumun veya şirketin gizli dosyalarına erişmek ise Hacker kendi virüs programını yazmayı bile deneyebilir. Genelde virüs durumları, ücretsiz diye bize sunulan film indirme sitelerinden, e-posta veya SMS olarak gönderilen solucanlardan bulaşır ama profesyonel Hackerler çok daha kompleks, anlaşılması çok daha zor yöntemlere başvurabilir. Gelin Hackerlerin kullandığı bu yöntemlerden bazılarına göz atalım.



HACKER SALDIRILARI​

image_750x_5fb0eccb40589.jpg


CRACKLEMEK: Bu yöntem genelde yazılımlara ve sistemlere erişerek bu yazılımların kopyalarını satan veya dağıtan kişiler tarafından kullanılır. Bu kişiler o dosyadaki bir açıktan yararlanarak dosyaya erişir ve hatta dosya sahibi kişiden fidye istedikleri bile görülmüştür.

HİZMETİ ENGELLEME veya DDoS SALDIRISI: En sık görülen ve en tehlikeli siber saldırı türü olan DDoS saldırılarında genelde bir Trojan (Truva Atı) etkisinde kalan bilgisayarları veya “zombi hale getirilmiş bilgisayarları” kullanarak belirli bir web siteye, sunucuya ya da çevrimiçi hizmete erişimi yanlış trafikle doldurarak, kullanılamayacak seviyeye gelene kadar veriye boğarlar.


PISHING (OLTALAMA) SALDIRILARI: Bu saldırı türü en eski ve en etkili olanıdır. Kullanıcıya “olta” olarak bir sayfa veya e-posta gönderilir ve saldırganlar, bunlara tıklayan kullanıcıların kimlik bilgisi gibi önemli bilgilerine erişim sağlayabilir ayrıca bununla da sınırlı kalmaz tıklandığı zaman bilgisayara veya telefona zararlı yazılımlar yükleyerek cihazı ele geçirebilirler.

BRUTE FORCE SALDIRILAR: Küçük işletme siteleri gibi birçok siteye girerken kayıt olmak gerekmektedir ve oluşturduğumuz şifre zayıfsa bu saldırı türü ile kolayca hesap elimizden gidebilir. Bu saldırılar milyonlarca şifre denemesi gerektiği için ismi BRUTE FORCE yani Kaba Kuvvet Saldırısıdır. Bu saldırıda, hackerler deneme yanılma yöntemi uygularlar. Günümüzde en popüler olan saldırı türüdür ve hacker olmayan birçok insan tarafından da denenmektedir.



HACKLENMEKTEN NASIL KORUNURUZ?​

image_750x_5fb0ebb316745.jpg


Geldik en önemli hususa, düşmanımızı tanıdıktan sonra şimdi onlardan nasıl korunacağımızı bilmemiz gerek. İnsanların azımsanamayacak kadar büyük kısmı bilgisayarına veya telefonuna virüs bulaşsa dahi fark etmiyor ve bu başımıza hesap bilgilerine, kimlik bilgilerine ve hatta özel hayata erişilmiş olma gibi çok büyük problemler açabiliyor. Peki bu saldırılardan nasıl korunuruz?

  • Bir Antivirüs programı kullanmalıyız.
  • Bilmediğimiz hesaplardan ya da numaralardan gelen e-postaları ve SMS’leri açmadan silmeliyiz.
  • Halka açık Wİ-Fİ alanlarında kişisel olarak önemli gördüğümüz dosyalarımıza ve özellikle finansal işlerimizi yaptığımız banka uygulamalarına girmemeliyiz ve ödeme yapmamalıyız.
  • Güvenilirliğinden emin olmadığımız sitelerden ücretsiz olmasına kanıp film, müzik, video vb. dosyalar indirmemeliyiz.
  • Parola koyma işlemini hafife alıp “12345” gibi çok zayıf parolalar asla kullanmamalıyız, kullandığımız parolalar en az 8 karakterli ve içerisinde hem rakam, hem harf bulunduran güçlü olmasına özen gösterdiğimiz veya sadece kendimizin bildiği özel kavramlar olmalıdır.
  • İki faktörlü kimlik doğulama kullanımı da alınabilecek önemli önlemler arasındadır çünkü eğer saldıran kişi şifrenizi ele geçirirse size gelen bildirim ile onu durdurma şansınız olabilir, eğer durduramazsanız bile en azından şifrenizin ele geçtiğini öğrenmiş olursunuz ve çözüm yolları ararsınız.
  • Telefonlarımızda kullanmadığımız sürece “konum” ve “bluetooth” gibi özellikleri kapatmalıyız aksi takdirde eğer telefona başkaları tarafından herhangi bir erişim olursa, bizim konumumuza erişebilirler ve bunu hiçbirimiz istemeyiz.
Bu makalede sizlere teknolojik olarak güvenliğimizi sağlamanın öneminden ve bunu nasıl yapacağınızdan bahsettim, umarım beğenmişsinizdir ve işinize yaramıştır. Sağlıklı ve bilimle kalın.
 
Şu an forumumuzda
19 Kullanıcı Aktif
Konu 3,086
Cevaplar 4,427
Kullanıcılar 1,241
Son Üye MTUCoy024
Webdebul.net; 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK tarafından onaylı Yer Sağlayıcı'dır.

Bu sebeple içerikleri kontrol etme ya da araştırma yükümlülüğü yoktur.
Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği. BURADAN bildirebilirsiniz.
Kısa sürede dönüş yapmaya çalışacağız.
Webmaster Forumu ® Güvenli Alışverişin Yeni Adresi Webdebul.net altyapı gücünü Netwebo'dan alır.
Reklam vermek için: reklam@webdebul.net
Ban sorunları için: ban@webdebul.net
Hukuksal sorunlar için: hukuk@webdebul.net
Diğer sorunlar için: bilgi@webdebul.net
Üst Alt